Κατεργασία Συμπαγή πολυκαρβονικών φύλλων.

Εργαλεία

Τα συμπαγή πολυκαρβονικά φύλλα μπορούν να υποστούν κατεργασία με τα συνηθισμένα εργαλεία με την προϋπόθεση ότι είναι σε καλή κατάσταση και οι ακμές κοπής τους διατηρούν τα χαρακτηριστικά της γεωμετρίας τους με τις ανοχές τους. Κατά κανόνα τα εργαλεία υψηλής ταχύτητας κατεργασίας χάλυβα αρκούν, ωστόσο αυτά με καρβίδια στις ακμές κοπής, είναι προτιμότερα για παραγωγική διαδικασία διαρκείας.

Ψυκτικά

Κάτω από συνηθισμένες συνθήκες κοπής, δεν είναι απαραίτητη η ψύξη του υλικού. Σε υψηλές ταχύτητες όμως η ψύξη με νερό ή αέρα υπό πίεση θα μας δώσει το καλύτερο δυνατό φινίρισμα στην επιφάνεια κοπής. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε ψυκτικά λάδια γιατί συνήθως περιέχουν πρόσθετα που δεν είναι συμβατά με τα πολυκαρβονικά.

Έλεγχος των διαστάσεων

Ο συντελεστής θερμικής διαστολής των θερμοπλαστικών είναι γενικά σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν των μετάλλων και του γυαλιού. Με δεδομένο συντελεστή για τα πολυκαρβονικά στα 0,0065mm/m oC, οι έλεγχοι στις διαστάσεις τους πρέπει να γίνονται σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος.

Μαρκάρισμα

Τα πολυκαρβονικά φύλλα καλύπτονται από φιλμ πολυαιθυλενίου και στις δύο όψεις τους για να προστατεύονται από βρομιές, σκόνες και γρατζουνιές κατά την μεταφορά και αποθήκευση τους. Τα φιλμ αυτά καλό είναι να παραμένουν πάνω στα φύλλα κατά την κατεργασία και την τοποθέτησή τους αλλά θα πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα μόλις αυτή ολοκληρωθεί ώστε να αποφύγουμε τον πολυμερισμό των φιλμ.

Εάν θα πρέπει να μαρκάρουμε (σημαδέψουμε, γραμμογραφήσουμε) τα φύλλα πριν τα κατεργαστούμε, αυτό θα πρέπει να γίνει πάνω στα φιλμ του πολυαιθυλενίου. Να αποφεύγεται η χάραξη των φύλλων με αιχμηρά εργαλεία γιατί μπορεί να έχουμε ακόμα και θραύση σε φύλλα υπό φορτία.

Κοπή

Η κοπή με επιτραπέζιο τροχό είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να κόψουμε συμπαγή φύλλα. Το βήμα των δοντιών ποικίλει από μικρό για κοπή λεπτών φύλλων μέχρι μεγάλο για μεγαλύτερα πάχη. Το κενό ανάμεσα στον τροχό και στον πάγκο (τραπέζι) πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο. Επίσης θα πρέπει ο πάγκος να είναι καθαρός από οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στο φύλλο ή στο προστατευτικό φιλμ. Για να αποφύγουμε προβλήματα κατά την κοπή των φύλλων (π.χ. να στομώσει ο τροχός ή το πριόνι, ή να πετάγονται μεγάλα θραύσματα κατά την κοπή) θα πρέπει:

  • Να καθαρίζονται συχνά οι δίσκοι ή τα πριόνια.
  • Να ευθυγραμμίζονται ο πάγκος κοπής με το δίσκο.
  • Να επιθεωρούμε την κατάσταση της οδόντωσης.
  • Να χρησιμοποιούμε αέρα για ψύξη κατά την κοπή.
  • Να ξεκινάμε την κοπή με τον τροχό να έχει ήδη εκκινήσει και φτάσει τον αριθμό περιστροφής του.

Διάτρηση

Προτείνονται τρυπάνια σχεδιασμένα για πλαστικά, αλλά και συνηθισμένα τρυπάνια μετάλλου είναι κατάλληλα εφόσον δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα σε μέταλλα. Συνήθως δεν χρειάζεται ψύξη για τη διάτρηση των πολυκαρβονικών. Σε περίπτωση που έχουμε μεγάλο βάθος διάτρησης, συστήνεται ψύξη με αέρα υπό πίεση και συχνές διακοπές με έξοδο του τρυπανιού. Έτσι βελτιώνονται οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται και αφαιρούνται τα γρέζια που δημιουργούνται. Για τρύπες μεγάλης διαμέτρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν κυκλικά πριόνια εμπορίου. Σαν κανόνας, θα πρέπει η απόσταση του κέντρου της τρύπας από την άκρη του φύλλου να είναι τουλάχιστον διπλάσια από τη διάμετρο της και οπωσδήποτε μεγαλύτερη από 6 mm.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *